היכרות עם ההיסטוריה של הוויסקי יכולה לעזור גם למי שלוקח את הלגימות הראשונות שלו מהמשקה וגם למי שבקיא בהבדלים בין סוגי הזנים, היצרנים והבקבוקים. אז מה באמת עומד מאחורי אחד המשקאות הכי מפורסמים בעולם? הנה נקודות הציון המרכזיות
זיקוק משקאות אלכוהוליים החל לפי הסברה הרווחת כבר במאה ה-8 ואפילו במזרח התיכון. כמה מאות שנים לאחר מכן, החל ככל הנראה גם התהליך שמוכר לנו כיום בתור זה שאחראי על זיקוק וויסקי. מאז ועד היום חלפו הרבה מים בנהרות של אירלנד וסקוטלנד, אבל וויסקי היה ונותר אחד המשקאות הכי מפורסמים בעולם.
אחת הסיבות העיקריות להצלחה של וויסקי קשורה לטעם המיוחד שלו. בניגוד למשקאות אלכוהוליים אחרים, וויסקי הוא משקה שיש לו נוכחות. מבחינה היסטורית, המקור של השם הוא מהשפות הקלטיות והמשמעות המילולית היא "מי החיים". אז עם שם מחייב כזה, אין פלא שהוא הפך למשקה כל כך פופולארי.
פריצת הדרך – בתחילת המאה ה-19
בתחילת המאה ה-15 כבר החלו לזקק ויסקי ובתחילת המאה ה-19 הוא ביצע את הקפיצה הגדולה שלו. אז התפשטה האימפריה הבריטית בכל רחבי העולם, בזמן שמחלת הפילוסקרה חיסלה את יבול הגפנים של צרפת. אז כאשר זה קרה במקביל, נוצר מצב שבו צרכני הקוניאק של צרפת החלו לחפש אחר אלטרנטיבה.
חשוב להבין שעד התקופה לעיל, רוב המזקקות ייצרו רק וויסקי סינגל מאלט: זה שמושפע בעיקר מסוג התבואה ומאיכות המים המקומית, לרבות חומרי הקלייה שבהם השתמשו כדי להנביט את התבואה. אבל עם העלייה בביקוש מצד אחד והשיפורים הטכנולוגיים בענפי החקלאות מצד שני, הגיעו לעולם עוד זנים של וויסקי. התוצאה הייתה מזקקה תעשייתית שייצרה גריין ויסקי.
מהו בלנדד ויסקי?
אי אפשר לדבר על תולדות הוויסקי בלי להזכיר את האיחוד בין גריין וויסקי לבין הסינגל מאלט. בעוד הביקוש המשיך לעלות אבל עלויות הייצור הגבוהות של סינגל מאלט מנעו מהאוכלוסייה לטעום את המשקה המצליח, החלו היצרנים לחשוב על איחוד. אותו איחוד בין הגריין ויסקי המצוי לבין הסינגל מאלט המשובח והייחודי לכל מזקקה הוליד את הבלנד, שמלווה אותנו עד היום במגוון עצום של טעמים.
רוב סוגי הבלנד שיש כיום בעולם משלבים עשרות סוגים של סינגל מאלט. ברמה הכלכלית, זה גם אומר פערי מחירים של עשרות אחוזים בין אותם ליטרים של משקאות. אבל עם זאת, נהוג לומר שהבלנד מתאים יותר למי שלוקח את הלגימות הראשונות שלו בתחום – בעוד חובבי וויסקי מושבעים לא מוותרים על הסינגל מאלט.
לסיכום, בכל רחבי העולם מזקקים סוגים כאלה ואחרים של וויסקי. הכל התחיל לפני כמה מאות שנים וליוו את ההיסטוריה פחות או יותר מאז ימי הביניים, אבל הסוף של התהליך לא נראה באופק וכנראה שיש לזה סיבה.