תערוכת צורות אנוש במערת הפעמון בגן לאומי בית גוברין

תערוכת צורות אנוש במערת הפעמון בגן לאומי בית גוברין.התערוכה חוזרת לקשט את מערת הפעמון בצלליות ובצבעים שיוצרים חוויה יחידה מסוגה, המקרבת את האומנות אל המבקרים ומחברת בחיבור יוצא דופן אל המערות האדירות שנחצבו בימי קדם.

"ארץ אלף המערות" כך נקראת בית גוברין שהוכרזה על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית בעל ערכים אוניברסליים. השם ניתן לאתר הודות למגוון עשיר ומיוחד של מערות שנחצבו לשימושים שונים בימי קדם.

בין המערות, מערת קולומבריום ענקית ששימשה ככל הנראה לפולחן ולגידול יונים. מערות אחרות שימשו למתקנים חקלאיים כמו בית בד לייצור שמן ומערות קבורה כמו המערה הצידונית המעוטרת בציורי קיר מרהיבים של בעלי חיים.

בנוסף, ניתן למצוא בבית גוברין מערכות של מערות אדירות ששימשו לחציבת החומר ממנו בנו את בתי העיר.  החללים שנותרו, השאירו מערות ענק דמויות פעמון ומכאן שמן. והן שימשו בהמשך בין היתר לאיחסון, לאגירת מים ולמתקנים חקלאיים.

בחודשים מאי עד יולי, בערבי חמישי ושבת.  הציבור מוזמן לביקור חווייתי במתחם מערות הפעמון. מתחם זה הוכשר לטיול לאורך השבילים ובמערות פעמון נבחרות בזמן החשכה.

מסלול הטיול  מואר בתאורה עדינה שמאירה את הדרך אך אינה פוגעת בטבע. גולת הכותרת בחוויה הלילית היא התערוכה "צורות אנוש". התערוכה חוזרת לקשט את מערת הפעמון בצלליות ובצבעים שיוצרים חוויה יחידה מסוגה. המקרבת את האומנות אל המבקרים ומחברת בחיבור יוצא דופן אל המערות האדירות שנחצבו בימי קדם.

לאחר הסיור בתערוכה מוזמנים להמשיך לטייל בין מערות הפעמון המרהיבות.

צורות אנוש- גלריה במערת הפעמון

חלליה  של מערות הפעמון בגן לאומי בית גוברין -מרשה, שנחצבו ע״י תושביו הקדומים של האזור, ישובו לארח את יצירותיו של האמן הבינלאומי איוו ביזיניאנו.

כל מי שלא הספיק בשנה שעברה ולכל מי שרוצה עוד!

התערוכה כוללת:  דמויות מסדרת ה Human Forms המפוסלות בעץ בשימוש חוזר. הקרנת סרטי וידאו ארט ואנימציה על קירות המערות ושימוש בטכניקות תאורה אמנותיות שמטילות צלליות ענק על גבי קירות המערה.

במפגש עם חלל המערה הרגיש האמן כי פסליו – פסלי הדמויות האנושיות "הגיעו הביתה". הוא זיהה כי פרופורציות המערה זהות לפרופורציות של הפסלים האנושיים אותם הוא יוצר והדליקו את הרעיון לחנוך את התערוכה במערות בית גוברין.

היכן: גן לאומי בית גוברין

מתי: התערוכה תפתח ביום חמישי, 6.5  ותוצג בערבי חמישי ושבת בשעות: 19:30-22:00  עד סוף יולי. הכניסה תותר לאתר עד השעה 21:00.

מחיר כניסה לאתר: מבוגר – 28 שקלים, ילד – 14 שקלים. הכניסה לתערוכה ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון

יש לתאם ביקור לתערוכה לפני הגעה לאתר.

קבוצות מאורגנות נדרשות לתאם בנפרד מול האתר – 08-6811020

רקע על האמן  Ivo Bisignano

האמן איוו  ביזיניאנו, איטלקי יליד סיציליה,  אמן רב תחומי, אדריכל ומעצב הפועל  בלונדון, מילאנו  ובתל אביב.

באמנותו,  מתעסק ביזיניאנו  ביחסים ובפרופורציות בין אובייקטים והחלל בהם הם נמצאים, בהשראת כתבי ויטרוביוס ופרופורציות האדם הוויטרובי של ליאונרדו דה וינצ'י.

האמן מפסל בחומרים טבעיים (עץ ממוחזר, נייר וקרטון וחלקי מתכת ממוחזרים). דמויותיו מזכירות דמויות אנושיות מעולמות קדומים והוא משלבם בסרטי אנימציה מרהיבים (שזיכו אותו בפרס יוקרתי של מרכז פומפידו בפאריס ומוצגים בחללים שונים ברחבי העולם).

כמו חלום הקורם עור וגידים, מצליח האמן להמחיש חזיונות מעולמות התת מודע ולייצר חוויות חושיות יוצאות דופן, אותם הוא מציג בחללים מיוחדים.

בכל תערוכה מייצר האמן  יצירות חד פעמיות וחדשות המותאמות לחלל הנבחר.

הצהרת האמן

לעיתים רחוקות יוצא לנו להגשים חזון. כשעמדתי לפני מערות בית גוברין הרגשתי שפסליי מצאו סוף-סוף בית. הרעיון נולד מהצורך במתן בית זמני בהקשר היסטורי וקדום לסדרת פסלים בשם "צורות אנוש".

"צורות אנוש" ( Human Forms  ) הם פסלי עץ דמויי לגו, המוכנים לצאת לחיפוש בית נוסף וליצור סינרגיה חדשה עם המקום הנוכחי. הפסלים שנוצרו כמונוליטים, צורות העומדות על כל בסיס, רצפה או יסוד ששייכות אליו נראים כשייכים למקום, הם צומחים מתוך התשתית עליה הם עומדים לא משנה מהי.

צורות האדם מזכירות מחשבות ולחשים סמויים ומרוחקים, אך מרשימות ומשכנעות כמו הרוח או הגשם.

אני מתכוון לחשוף את המבקר לאיזון שנוצר בין הפסל למערה: חללי המערות משרתים ותומכים בפסלים והפסלים תומכים ומשרתים את חללי המערות. חללי המערה הופכים למוזיאון טבעי, תרתי משמע, עבור הפסלים.

להשלמת החוויה החושית, יוקרנו בחלל המערה קטעי וידאו ארט.

פרויקט זה נהגה במהלך מסעות, התערוכה תנדוד בין מקומות שונים בעולם ובכל פעם תמצא מקום אליו תתחבר ותציף זכרונות. בכל מקום שבו התערוכה תחנה במסע היא תהפוך את המקום למוזיאון מיוחד וייחודי לו.

הגן הלאומי בית גוברין-מרשה

הגן הלאומי בית גוברין-מרשה הוא לב לבה של "ארץ אלף המערות". הגן מציג פלא אדריכלי קדום – אינספור מערות טבעיות ומערות שנחצבו בידי אדם ונועדו למגוון רחב של שימושים. החל מגידול יונים, דרך איחסון ומגורים וכלה בקבורה. בשנת 1989 הוכרז השטח כגן לאומי על מנת לשמר את שרידיה המרשימים של העיר מרשה, המשך המחקר באתר ושימור החורש הטבעי. הגן הלאומי משתרע על שטח של 5,000 דונם ובו מערות רבות וחללים תת-קרקעיים מגוונים ושרידים ארכאולוגיים חשובים. בחלקו הדרומי והגבוה ביותר של הגן נמצא תל מרשה המוזכר במקורות.

עוד בגן הלאומי העיר הרומית אלותרופוליס, חלקים ממנה נחשפו ובהם  אמפיתאטרון שלם ושרידים מרשימים של מבצר וכנסייה מהתקופה הצלבנית. בגן הלאומי חורש דליל ובתה ים-תיכונית, עשירה במינים רבים של בעלי חיים וצמחים.
בזכות המורשת העשירה ושלל המערות, הוכרז הגן הלאומי כאתר מורשת עולמי, על ידי אונסק"ו.  כפי שהוגדר בעת ההכרזה – ״האתר בעל ערך בין לאומי יוצא דופן בהיבט התרבותי, האנושי וערכי הסביבה לשימור לטובת האנושות כולה״.

אתר מורשת עולמי של אונסק"ו

הכללתו של 'הגן הלאומי בית גוברין– מערות מרשה' ברשימה העולמית היוקרתית של האתרים הנבחרים והחשובים ביותר בעולם ממצבת את ישראל כגשר בין תרבויות עתיקות וכמוקד חשוב לשימור המורשת העולמית. תוך חיבור ייחודי של העבר להווה. משמעות ההכרזה היא הגדלה משמעותית של מספר המבקרים באתר, פרסומו במדיה העולמית, טיפוחו ושמירתו מפגעי האדם והטבע.

מספר המערות בשטח שהוכרז הוא קרוב ל-500 וחלקן הגדול הן מערכות בעלות עשרות חדרים. הסוגים השונים של המערות הם: מחצבות אבן, בורות מים, בארות, בתי בד, קבורה, פולחן, קולומבריום (שובך יונים), אורוות סוסים, פולחן, אחסון, מרחץ, נקבות מים, מערכות מסתור ועוד.

ראוי לציין כי בשונה ממקומות אחרים בעולם, המערות לא שימשו למגורים בשל סיבות בריאותיות.

המערות הראשונות באזור נחצבו מתחת לתל מרשה במאה ה-9 לפנה"ס. תקופת השיא של השימוש במערות הייתה במאות 2-3 לפנה"ס.

במאות הראשונות לספירה נחצבו מערות בית גוברין אשר המפורסמות שבהן, הן מערות הפעמונים הגדולות מהמאות ה-8-6 לספירה. השימוש האחרון בכמה מהמערות היה במאה ה-10, וכך למעשה זמן השימוש במערות משתרע על כ-2000 שנים.

בית גוברין
תערוכת צורות אנוש בבית גוברין . צילום שקד רשתי
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן